26. septembra 2014

Capodarso, Sicília


Poznáte ten pocit, keď dostanete viac, než môžete prijať? Väčšinou sa to deje vtedy, keď sa zbavíte akýchkoľvek očakávaní a predstáv, keď sa človek len tak nechá viesť prítomnosťou a na bežné naplnenie dňa mu stačí len malý nenápadný okamih. Práve vtedy, podľa mňa, pozitívnym spôsobom zafunguje osud a človeku naloží ešte aj poriadny bonus. Takéto niečo sa prihodilo aj nám.

 

Naskytla sa nám totiž možnosť navštíviť jednu starú sicílsku rodinnú farmu rodiny Calandrovcov vysoko v kopcoch prírodnej rervácie Monte Capodarso. Strávili sme tu jeden z tých výnimočných dní, na ktoré sa naozaj nezabúda.


Bola som prekvapená ako veľmi tu všetko svojimi farbami pripomínalo Toskánsko. V lete harmonické tóny hnedých farieb, na jar je tu vraj všetko zelené. Akurát na rozdiel od strednej časti Talianska je tu v zime sneh, veľa snehu. 




Hacienda, ktorú sme navštívili my, patrí rodine Calandrovcov od roku 1960. Na území Capodarso sa však nachádzajú 3 usadlosti tohto rodinného hospodárstva spolu s rozhlohou vyše 1000 hektárov. Každá z nich sa však nachádza v inej oblasti. Podľa meniacich sa ročných období zvieratá migrujú práve tam, kde je pre nich vhodnejšie počasie a dostatok potravy.


Samozrejme nás zaujímalo, o koľko zvierat sa vlastne Calandrovci spolu so svojimi zamestnancami starajú. Začnem teda od najvyšších čísel: 1200 kôz a oviec, 500 kráv, 100 prasiat, 100 sliepok, 30 koní, 20 mačiek, 15 psov, 2 kanáriky, 2 akváriové rybičky bližšie neurčeného druhu a 1 škrečok. K práci na farme je samozrejme potrebné spomenúť rozsiahle vinice s produkciou vlastného vína Nero d´Avola, pestovanie obilia a výrobu domáceho chleba, vynikajúceho syra Pecorino a mnoho iných dobrôt, ktorými sme sa na spoločnej večeri nevedeli nasýtiť.

 

Keď sme sa na jeepe vybrali za zvieratami, pohľad, ktorý sa nám naskytol, bol naozaj neopísateľný. Počas nášho sicílskeho "safari" sme sa v nemom úžase pozerali na dokonalú harmóniu tohto miesta s prírodou. Všetky zvieratá sú totiž voľne sa pasúce - žiadne maštale, chlievy, košiare, či stajne. Nič - len pastviny, napájadlá, holé nebo, láskyplná starostlivosť majiteľov a úplná sloboda.
 
 


 

Tieto, už na prvý pohľad dobre živené a slobodné tvory, sa každé ráno približne o 9.00 stretnú pri jazere alebo napájadle. Pokecajú, čo a kde dobrého požuli a po tomto socializingu si ide každý po svojom.



Autorom fotky tohto krásneho stáda divokých koní v Capodarso je Michele Termine, rodinný priateľ Calandrovcov. Mimochodom, ak ste fanúšikom Sicílie ako takej, stojí za to navštíviť jeho fan page na Facebooku s názvom Paradiso Sicilia


  


    

Keď som sa náško kamaráta Paola opýtala, kto ho naučil skrotiť tohto divokého plnokrvníka a ako je vôbec možné, že ho naslovo poslúcha - jeho skromná odpoveď znela "Nik ma to nenaučil, kúpil som si knižku - manuál, ako cvičiť kone." To, čo spolu predviedli, bolo naozaj hodné exibičného vystúpenia a ja som mala pocit, že ten koník si to vyslovene užíval :)


Odchádzali sme odtiaľto s pocitom úžasného naplnenia (nie len v oblasti žalúdka) a vďačnosti voči osudu za bonus, ktorý nám v podobe tohto dňa venoval. Veľmi prajem tomuto hospodárstvu, nech sa naďalej zveľaďuje a rozrastá. Ale v prípade Calandrovcov to ani nemôže byť inak. Ich rodinná tradícia, úsilie, radosť z práce, starostlivosť o zvieratá a rešpekt k prírode sa im bude vracať ešte po mnohé generácie.


Paolo, Irene, Carmelo, Paolo jr., Sara, Salvatore, Buscri e Gioia - grazie a voi! :)













1 komentár:

  1. Drone precision machining followers also celebrated that there was now an alternative to|an different selection to|a substitute for} the Phantom, a prospect that worried 3D Robotics’ major competitor. That spring, DJI founder and CEO Frank Wang traveled to Berkeley to talk with Anderson and provided to purchase the corporate outright, according to one person who witnessed the meeting. The 3D Robotics CEO, who was about begin out|to begin} delivery Solo, declined. On a clear March day final 12 months, Chris Anderson led FORBES onto the outside deck at 3D Robotics’ Berkeley, Calif. headquarters to debate method forward for} flying robots. 3D Robotics was poised to take advantage of|benefit from|reap the advantages of} a multibillion-dollar opportunity, he stated confidently. These video games embody browser video games for both your pc and mobile gadgets, as well as|in addition to} apps for your Android and iOS telephones and tablets.

    OdpovedaťOdstrániť