24. júla 2014

Casalvecchio Siculo, Sicília

Toto malé stredoveké mestečko zo 14. storočia sa nachádza v provincii Messina len 5 km od pláže s výhľadom na Kalábriu a Etnu. 


Zostalo tu žiť už len okolo 900 obyvateľov, čo si uvedomíte vďaka prítomnosti ticha, ktoré vás bude všade sprevádzať. Nachádza sa tu množstvo krásnych uličiek, v ktorých sa čas úplne zastavil a vy máte pocit, že nemôžete inák, len spomaliť...


Priznám sa, hlavným dôvodom, prečo som Casalvecchio Siculo navštívila bol jeden vraj z najmenej obvyklých  kostolov na Sicílii. Pár kostolov som na tomto ostrove videla, ale tento na mňa naozaj veľmi zapôsobil. Po príchode do Casalvecchia sme ho nevedeli nájsť, ale ešte ťažšie bolo nájsť jedinú živú bytosť (okrem mačiek), ktorá by nám v tom pomohla. Našťastie nám nakoniec jeden milý pán ukázal cestu. Kostol leží za mestom v údolí, veľmi dobre ukrytý a ťažko viditeľný z jedinej prístupovej cesty. Táto schovávačka však stála naozaj za to.


Kostol sv. Petra a Pavla bol postavený v roku 1117. Jeho exteriér pozostáva z čiernej lávy, červených tehál a vápenca. Architektonicky sa tu prelínajú rôzne štýly - arabský, normanský, no prevažne však byzantský, čo demonštruje aj nádherný kríž nad jeho hlavným vchodom. 


V súčasnosti Chiesa dei SS Pietro e Paolo kandiduje na zaradenie do zoznamu UNESCO. Podľa mňa tam mal byť zaradený už dávno, možno ho len odborníci tejto inštitúcie nevedeli nájsť rovnako ako my. Tak držme palce, je to naozaj skvost.


Jedna malá rada na záver, ak by ste si chceli pozrieť rovnako vzácny interiér kostola, je potrebné dohodnúť sa vopred na miestom úrade, aby vám prišli v dohodnutý termín otvoriť. Ja som o tom žiaľ nevedela, čiže mám opäť o dôvod viac vrátiť sa.


Viem, táto fotka nemá nič spoločné so zoznamom kultúrneho dedičstva, ale pre talianov je značka Ducati rovnako dôležitou súčasťou ich národnej hrdosti ako história sama. A naozaj právom, čo mi potvrdia všetci priaznivci týchto športových cestných motoriek. Miestni hovoria, že na skútroch jazdia chlapci, pravý muž má doma aspoň jednu Ducati. Ja som bola nadšená, že mi táto kráska zapózovala práve v tomto vyľudnenom mestečku a vybrala si preto naozaj dokonalú kompozíciu prostredia.


Arrivederci Casalvecchio Siculo!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára