10. augusta 2014

Syrakúzy a Archimedes


Rovnako ako miestny rodák Archimedes, ktorý na ulicu vybehol nahý z vane po svojom objave o nadnášaní telesa v tekutine - aj ja som skríkla "Heuréka", len čo som vstúpila do Syrakúz. Bol to môj sen, ktorý som si nechala na ďaľšiu samostatnú návštevu Sicílie. Vzhľadom na rozmanitosť a takmer bezodnú históriu tohto mesta by bolo fajn rozpísať sa na niekoľko blog postov. Ale pokúsim sa vyselektovať aspoň podstatné info, ktoré možno poslúžia ako dobrý základ k vášmu ďalšiemu osobnému bádaniu.


Syrakúzy založili približne v roku 733 pnl. emigranti z gréckej kolónie Korint, ktorá sa tu usadila na vrelé odporúčanie jednej veštkyne v Delfách. Počas ďaľších 250 rokov sa stali nielen najdôležitejšou sicílskou kolóniou, ale aj jedným z najmocneších miest v Stredomorí. Pôsobili tu takí významní grécki umelci a učenci ako Platón, Archimedes, Aischylos, Pindaros. Sám básnik Cicreo nazval Syrakúzy najkrajším zo všetkých gréckych miest. Nuž a ako sme si už na chod európskych dejín zvykli - potom prišli Rimania...


Najväčšia časť pamiatok sa zachovala v starom meste - na ostrove Ortigia a v mestskej štvrti Neapolis. Ešte donedávna to boli len zchátralé mestské časti s rozpadávajúcimi sa pamiatkami. Našťastie rozsiahle reštaurátorské projekty a otvorenie kaviarničiek, reštaurácií a hotelov prinavrátili tomuto mestu niekdajšiu slávu.


K spomínanému ostrovu Ortigia vedie most Ponte Vechio, za ktorým sa nachádza Tempio di Appolo - Apolónov chrám, resp. jeho pozostatky z 565 pnl. Bol to jeden z prvých dórskych chrámov, ktorý Gréci na Sicílii postavili.
 
 




Náš sprievodca Giovanni nám s rozhorčením ukázal spôsob, akým talianski povojnoví "odborníci" zreštaurovali jednu z najstarších stavieb v celom Taliansku. Keď som sa na ten stĺp pozrela, odľahlo mi pri zistení, že nie len u nás robili niektorí odborníci (súdruhovia) nevyčísliteľné prešľapy.


Piazza del Duomo - jedno z najkrajších námestí, aké som kedy videla. Stačí si len sadnúť na kávu, či pohár vína do niektorých z protiľahlých reštaurácií a už sa len kochať.



Lawrence Durrell o tomto chráme napísal: "Predstavte si grécky chrám, ktorý je prerobený na kresťanskú sakrálnu stavbu, pridajte mu románske priečelie a po zemetrasení zničenú fasádu nahraďte barokovou. Aj tak sa bude jeho krása šíriť, ako keby ho vytvoril sám Leonardo alebo Michelangelo."




V Parcho Archeologico v novšej časti Syrakúz - v Neapolise sa nachádza obrovský areál gréckych pamiatok, ktorého súčasťou je aj Teatro Greco - polkruhové grécke divadlo pôvdne s kapacitou až 15 tis. divákov. Rimania ho neskôro upravili, aby sa v ňom mohli konať gladiátorské zápasy. 

Necropoli Groticelle je veľké pohrebisko nad úrovňou Teatro Greco. Nachádza sa tu veľké množstvo hrobiek vytesaných to kameňa, chodieb a pohrebných komôr. V jednej z nich je pochovaný Archimedes.


Latomia del Paradiso - obrovský kameňolom, ktorý svojim vápencom zásoboval nielen Syrakúzy, ale aj celé Stredomorie.


Orecchio di Dioniso - Dionýzovo ucho je obrovská jaskyňa pod Teatro Greco. Práve tu tyran Dionýz väznil 8000 aténskych zajatcov, ktorí museli pracovať v kameňolome. Má vynikajúcu akustiku, dokáže zosilniť zvuk až 16x a Dionýz vraj často svojich vazňov týmto spôsobom "odpočúval" v jej hornej dutine.



Náš sprievodca Giovanni nám audio možnosti tejto jaskyne predviedol s dokonalým "O sole mio", s nečakaným zvratom v 26. sec. :)


Fonte Aretusa - jeden z najdôležitejších prameňov z helénskeho obdobia, v ktorej rastie vzácny papyrus.


  





Syrakúzy samozrejme nie sú o len archeologických pamiatkach. V historickom centre je množstvo typických úzkych a kľukatých uličiek s vôňou práve rozvešaného prádla, bez ohľadu na počasie :)


... a popoludní po práci rovno skočiť do kajaku a zahrať si vodné pólo.


Arrivederci Siracusa!




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára