26. mája 2014

Savoca, Sicília


Hovorí sa, že ten kto nenavštívil dedinku Savoca, nikdy nebol na Sicílii. Ja k nej samozrejme pridávam aj Forza D´Agrò a môžem len plne súhlaiť. Ďalšie prekrásne miesto, ktoré dýcha históriou a umožní vám sa preniesť o niekoľko storočí späť.


V tých lepších turistických sprievodcoch sa Savoca nachádza na zozname lokácií, kde sa nakrúcal Krstný Otec. Vo všeobecnosti na Sicílii nájdete množstvo cestovných kancelárií, ktoré ponúkajú "GodFather Tour". Pre mňa však táto informácia nebola hlavných dôvodom, prečo som sa rozhodla preskúmať Savocu. Dozvedela som sa o nej od domácich, u ktorých som v Taormine bývala. Keď videli, aká som sa vrátila nadšená a rozžiarená z Forza D´Agrò, začali mi s láskou rozprávať o Savoce. Nepotrebovala som viac...


Do centra sa na aute nedostanete, uličky sú tu také úzke a kľukaté, že dokonca aj mne sa počas chôdze podarilo pohladiť múr nejedného starého domu. S nemým úžasom som sa pozerala na jedného nemeckého svadobného hosťa, ktorý sa pokúšal vtesnať medzi steny domov so svojim vyblýskaným BMV. Pohladenie to veru nebolo, jeho auto priam zaplakalo svojim náterom a na pamiatku nechalo na stene kostola čierny odtlačok. Myslím, že posmešné nadávky miestnych "Che cretiiiino!" boli naozaj na mieste :)


Pôvodne sa väčšina scén prvého dielu Krstného otca mala nakrúcať na severe Sicílie, v dedinke Corleone. Režisér Coppola si to však nakoniec rozmyslel. Jednak tejto myšlienke nebola naklonená miestna mafia a samotné Corleone bolo už v čase nakrúcania príliš "civilizované", nezachovalo si takmer nič z rázu pôvodnej sicílskej dediny. To sa samozrejme o Savoce našťastie povedať nedá.
    

Ako aj vo Forze D´Agrò, aj tu cítiť čas, ktorý je neúprosný k obydliam, ktoré už dávno niekto opustil a ktoré sú len tak naspospas nechané svojmu osudu a vplyvu počasia. Dokumentujú dávnu minulosť, no bohužiaľ aj nie veľmi priaznivú súčasnosť tohto krásneho ostrova, ktorému už príliš dlho chýbajú financie ako soľ.


Na veľmi malej rozlohe tu nájdete až 17 kostolov, pričom väčšina z nich pochádza z 13. storočia. Vraj existujú dni, kedy sa koná svadba takmer v každom jednom z nich. Vtedy Savoca za zvuku zvonov naozaj ožije a v jednu hodinu spečatí mladomanželské sľuby mnohým párom.

  
  
Chiesa di San Michele z roku 1250 s nádherným gotickým portálom. Podľa zachovaných záznamov museli neveriaci, ktorí konvertovali na kresťanstvo, zdolať po kolenách sedem schodov kostola. Povinný akt pokánia pred tým, než boli pokrstení .


Slávny Bar Vitelli z Krstného otca, v ktorom Al Pacino (Michael Corleone) odhodlane a s rozvahou požiadal o ruku Apollonie jej rozhnevaného otca. Musím uznať, že sedieť na tejto terase a popíjať pritom miestnu citrónovú granitu, bolo naozaj veľkým zážitkom.


       


Tento dvojpodlažný dom pochádza z roku 1700 a až na pár úprav je vraj v pôvodnom stave. V porovnaní s filmom už k nemu nevedie prašná cesta, je oveľa krajší a zelenší. Vo vnútri sa nachádza  malé múzeum, fotografie z natáčania, ako aj zábery hercov, ktorí sem aj po rokoch zavítali na malú "dotočnú".


Arrivederci Savoca!  



























Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára